در این مقاله می خواهیم راجب CMS ها صحبت کنیم که به چه معنایی هستند و چند نوع دارند و هر کدام به چه کاری می آیند .
سیستم مدیریت محتوا (CMS) یک سیستم یا بهتر است بگوییم یک برنامه نرم افزاری است که برای مدیریت و ایجاد محتوای دیجیتال مورد استفاد می گیرد.این نرم افزار در پشت هر سایتی موجود است.
البته همه ی سایت ها هم نه منظور سایت هایی است که به صورت استاتیک نیستند و داینامیک هستند.
سایت استاتیک و داینامیک
به سایت هایی که تغییر چندانی در آن نمی دهند و تنها از چند صفحه HTML تشکیل شده است و از کاربر اطلاعاتی نمی خواهد استاتیک می گویند و به سایت هایی که دائما در حال آپدیت هستند و تمام مقادیر درون سایت قابل تغییر هستند داینامیک می گویند.
در سایت های استاتیک برای ایجاد هر تغییر باید برنامه نویس یا کسی که تا حدودی آشنا به طراحی سایت و سی پنل و یا سرور است این تغییر را انجام دهد ولی در سایت های داینامیک به این گونه نیست.
سایت های داینامیک به طور معمول دارای یک پنل مدیریرتی یا همان سیستم مدیریت محتوا هستند که استفاده ازآن کار سختی نیست و با یک آموزش ساده هر کسی که با کامپیوتر کار کرده باشد می تواند کار با این سیستم را فرا گیرد البته بستگی به برنامه ای که برنامه نویس هم می نویسد دارد.
سیستم های مدیریت محتوا یا همان CMS به دو دسته کلی تقسیم می شوند یکی CMS های اختصاصی و دیگری CMS های آماده که به بررسی هر کدام از آن ها می پردازیم:
CMS آماده
CMS های آماده همانطور که از اسمشان پیداست از قبل آماده هستند و برای استفاده از آن ها زمانی زیادی را منتظر نخواهید ماند.
یکی از معروفترین و محبوبترین های آن ها وردپرس است که بسیار کامل است.
ورد پرس برای سایت های خبری و سایت هایی که کانتنت محور هستند بسیار مناسب است زیرا با افزونه هایی که دارد به نویسنده سایت بسیار کمک می کند.
یکی از افزونه هایی که به نویسنده سایت بسیار کمک می کند افزونه یواست سئو در ورد پرس است این افزونه به کسانی که از سئو سر رشته ای ندارند بسیار کمک می کند تا مطالبی را انتشار دهند که از لحاظ سئو و موتور های جستجوگر دارای اهمیت باشد(البته خیلی هم ب بعضی نکته هاش توجه نکنید چون یک رباته:))
ورد پرس را با زبان قدرتمند PHP نوشته اند و از لحاظ بهینگی دارای نمره قابل قبولی است.
از لحاظ راحتی کار هم بسیار راحت است به خصوص اینکه به زبان فارسی هم ترجمه شده است.
یکی دیگر از برتری هایی که وردپرس نسبت به سیستم های مدیریت محتوای دیگر دارد این است که میلیون ها توسعه دهنده در سراسر جهان وجود دارند که هر روز افزونه های زیادی را برای استفاده ارائه می دهند.
ولی مواظب باشید که افزونه هایی که نصب میکنید معتبر باشند و باعث هک شدن سایت شما نشوند.
نکته ای که در مورد CMS های آماده هست این است که این گونه CMS ها برای سایت های فروشگاهی مناسب نیستند زیرا سایت های فروشگاهی دارای حجم زیادی از کالا ها هستند که این موضوع باعث می شود که وردپرس بسیار سنگین شود و باعث نارضایتی کاربران بشود.
نکته دیگری که این گونه CMS ها دارند این است که نسبت به CMS های اختصاصی سنگین تر هستند زیرا در اینگونه CMS ها تمام قابلیت هایی که یک سایت نیاز دارد تعبیه می شود ولی در CMS های اختصاصی اینگونه نیست و فقط مواردی که برای سایت نیاز است مورد استفاده قرار می گیرد.
CMS اختصاصی
این CMS ها برای سایت های فروشگاهی و یا سایت هایی که باهداف خاصی شروع به کار می کنند مناسب تر است.
اینگونه از سایت های را زبان های مختلف تحت وب می نویسند مثل PHP,ASP.NET و … که بسته به شرکت و یا برنامه نویسی که برای کار استخدام می کنید این زبان متفاوت خواهد شد.
نوع زبان خیلی تفاوت ندارد مهم ترین فاکتوری که باید به آن توجه کنید سطح برنامه نویس و یا سطح آن شرکت و پروژه قبلی آن شرکت است که باید مورد توجه تان قرار بگیرد.
اینگونه از CMS ها به دلیل آن که به صورت تکی نوشته می شوند از بهینگی بالاتری نسبت به CMS های آماده بر خوردار است (البیته بستگی به برنامه نویس هم دارد شاید بد تر باشد).
در CMS های آماده مثل ورد پرس به سئو اهمیت داده اند ولی در سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی ممکن است به این موارد توجه نکنند که یکی از مواردی که ممکن است توجه نکنند متاتگ ها هست که یکی از مهم ترین موارد ONPAGE SEO است.
در کل در انتخاب CMS دقت لازم را داشته باشید و با افراد خبره مشورت کنید زیرا قلب سایت شما است.